Днес честваме първия монах, приел ангелски образ. 1. Св. преподобни Пахомий

...
Днес честваме първия монах, приел ангелски образ. 1. Св. преподобни Пахомий
Коментари Харесай

Честваме паметта на монах, който е приел ангелски образ

Днес честваме първия духовник, приел благ облик. 

1. Св. преподобни Пахомий Велики - той бил родом от Египет, татко му бил грък. Като боец се срещнал с Христовата религия, отдръпнал се в пустинята, станал духовник, постриган от свещеник Паламон.

Строг подвижник, основал манастир в Тавена и направлявал в духовния живот 12 000 монаси. Първи схимник (схимник - най-висшата форма на монашеството - б.а.), приел великия благ облик. Починал в 348 година.

2. Св. преподобни Ахилий, епископ на Лариса († 330) - този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и произхождал от благочестиви родители.

Като се отдал на благоверен и богобоязлив живот и изучил светските науки и висшата философия, той се украсил с всевъзможни богоугодни действия, заради което бил подложен за епископ на горна Тесалия за християните, живеещи по цяла Елада. Присъствайки на Вселенския събор в Никея, той изобличил Арий и неговите съидейници.

Като се върнал в Лариса след събора, разрушил доста идолски капища, изгонил бесовете от бесноватите и направил голям брой други чудеса. Освен това той още веднъж построил църковните здания и богато ги украсил, след което с мир си отишъл от този живот. 

В църквата в острова на Преспанското езеро, носещо името на свети Ахил, в базиликата отдадена нем, е гробът на цар Самуил. Базиликата е една от най-внушителните здания, непокътнати от Първата българска страна. Построена е в интервала 986-1002 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР